De CO₂-besparing van elektrische auto's is minimaal
De huidige regeling voor elektrische auto's is versoberd ten opzichte van de eerdere periode. Maar de kosten per ton bespaarde CO₂ zijn nog steeds bijzonder hoog. De Algemene Rekenkamer berekende in 2019 deze kosten op ongeveer €2000 per ton CO₂.
Bij deze rekensommen is verondersteld dat een elektrische auto gemiddeld minder CO₂ uitstoot dan een auto met brandstofmotor. TNO heeft hier in 2015 onderzoek naar gedaan, waarbij ook rekening is gehouden met o.a. de uitstoot tijdens de productie van het voertuig (inclusief accu's) en met de raffinage en het vervoer van de brandstof. Bij de huidige energiemix van de elektriciteitsproductie in Nederland stoot een elektrische auto ongeveer 20% minder CO₂ uit dan een vergelijkbare dieselauto (169 gram/km en respectievelijk 213 gram/km). Bij de productie van de benodigde stroom is verondersteld dat biomassa geen CO₂ uitstoot; in werkelijkheid is het verschil dus kleiner. Een later onderzoek van het Duitse Ifo Institute (2019) kwam tot de conclusie dat een elektrische auto per kilometer zelfs méér CO₂ uitstoot dan een vergelijkbare dieselauto.
Concluderend zien we dat de overheid veel geld vrijmaakt om de verkoop van elektrische auto's te stimuleren voor een minimale CO₂-winst, terwijl de belasting voor natuur en milieu als gevolg van mijnbouw en afval extreem groot is.